• Hem
  • Vår lokalpoliti...
sida

Vår lokalpolitik

På denna sidan samlar vi information om den politik vi driver lokalt i Mariestad.

Vårat valprogram 2022

Debatt och insändare

Tidningsartiklar

Motioner och interpellationer


Aktuellt:

Yttrande över förslaget till program för grön- och blåstruktur

Fram till den 24 maj 2023 var det möjligt att skicka in synpunkter på Mariestads förslag till blå- och grönstrukturplan. Nedan finns den kommentar som vi skickade in från Vänsterpartiet i Mariestad. Förslaget går att hitta på kommunens hemsida här.


Vänsterpartiet i Mariestad har med stort intresse tagit del av förslaget till program för grön- och blåstruktur. Mycket är bra, men vi har några synpunkter som vi skriver här nedan, numrerade 1-7. Ovanför varje synpunkt finns vår motivering till synpunkten.. 

——————————

I projektplanen för grön- och blåstrukturplanen, antagen av kommunstyrelsen, beskrivs planens syfte såhär (fetmarkeringarna är gjorda av oss för att förtydliga): 

“Mariestads kommun har behov av att ta fram en grön- och blåstrukturplan som hanterar ställningstaganden och avvägningar gällande grön- och blå infrastruktur kontra andra intressen. Planen ska underlätta detaljplanering genom att det redan finns en avvägning gjord.

I förslaget till program för grön- och blåstruktur beskrivs syftet istället såhär:

“Syftet med programmet för blå- och grönstruktur är att synliggöra blå och gröna värden för att kunna ta beslut om en långsiktigt hållbar samhällsutveckling i linje med kommunens Översiktsplan 2030, andra styrdokument och politiska målsättningar.”

Och det står under “Avgränsningar och omfattning för programmet” att:

Ingen avvägning mot andra intressen så som utveckling av bebyggelse och infrastruktur har gjorts. Programmet är tänkt att användas som kunskapsunderlag samt ge vägledning för hantering och avvägning mellan olika intressen i samhällsplaneringen.”

Det som levereras i programmet för grön- och blåstruktur motsvarar alltså inte riktigt det som beskrevs i projektplanen. Programmet för grön- och blåstruktur visar information, men det finns inga ställningstaganden eller avvägningar om vilken tyngd den ska ha i samhällsbyggnadsprocessen. 

Däremot hänvisar programmet till ställningstaganden för hållbart samhällsbyggande som finns i ÖP (de sammanställs i Bilaga 1) Som metoder för att uppnå dessa ställningstaganden presenterar programmet under rubriken “Fortsatt arbete” ett antal kartläggningar som behöver utföras och beslut som behöver fattas . Så som vi tolkar det är programmets budskap att programmet måste kompletteras med detta fortsatta arbete för att ställningstagandena i ÖP ska kunna bli verklighet. Det framgår dock inte av texten ifall det är politiskt beslutat att det fortsatta arbetet ska genomföras. När vi på kommunstyrelsens sammanträde har frågat om detta har vi fått svaret att det inte finns några beslut om att genomföra det fortsatta arbetet. Det är viktig information som måste framgå för att inte missförstånd ska uppstå och viktigt arbete inte genomföras. 

T ex står det att “En kartläggning över vilka av programmets grönområden som är extra viktiga för hantering av dagvatten och skyfall behöver göras så att möjligheterna inte byggs bort. Detta har inte ingått i programmets analyser men är viktigt ur ett samhällsbyggnads- och klimatanpassningsperspektiv”. 

Det är oerhört viktigt att alla ansvariga är på det klara med att Mariestads kommun inte har kartlagt vilka grönområden som är extra viktiga för att hantera skyfall, och att det alltså inte finns någon struktur för att förhindra att de byggs bort, samt att det inte heller finns något beslut fattat om att någon sådan kartläggning ska göras. 

Vi anser därför att:

  • Det ska framgå tydligt av texten i programmet att det behövs ytterligare politiska beslut för att det fortsatta arbetet ska genomföras, och ÖP:s ställningstaganden kunna förverkligas. Detta för att det ska vara tydligt att antagandet av programmet för grön och blå struktur inte är tillräckligt för att uppnå den hållbara utveckling vid samhällsbyggandet, som vi har beslutat om i ÖP.

Ett av de åtgärder som tas upp under “Fortsatt arbete” är att arbeta enligt skadelindringshierarkin som princip vid exploatering. Till skillnad mot de andra åtgärderna under “Fortsatt arbete” kräver detta inget mer än att ett politiskt beslut fattas om det. Ett sådant beslut fattas lämpligen i samband med att programmet för grön- och blå struktur antas. Vi anser därför att:

  • Programmet för grön- och blå struktur ska innehålla ställningstagandet att Mariestads kommun ska tillämpa skadelindringsprincipen vid exploatering

Förslaget till program hänvisar till flera kartläggningar; kriterier hos grönområden, gröna och blå stråk, hushåll med mer än 300 m till närmsta grönområde, kartering av ekosystemtjänster och identifiering av områden som är lämpliga att genomföra kompensationsåtgärder på. Tyvärr är det bara de tre förstnämnda av dessa karteringar som redovisas i programmet. Resultatet av ekosystemtjänstkarteringen och områdena för kompensationsåtgärder saknas, så vitt vi kan se. Det framgår av programmet att “Berörda verksamheter i kommunen har tillgång till det fullständiga kartmaterialet via kommunens karttjänst.” Vi ser dock inga skäl till varför inte även Mariestads invånare ska ha tillgång till det fullständiga kartmaterialet via  tex en karttjänst på kommunens hemsida. Det är värdefullt för alla invånare att ha tillgång till den informationen, inte minst som underlag för att lämna synpunkter i detaljplaneprocesser och liknande. Vi anser därför att:

  • Det kartmaterial som ingår i programmet för grön och blå struktur ska vara tillgängligt för allmänheten 

Områdena som pekats ut som lämpliga för kompensationer (kallas biologiskt mångfaldindex i programmet), finns som kartor i rapporten “Analys av infrastruktur för biologisk mångfald i Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle” som går att hitta via Skövde Högskolas hemsida. Rapporten namnges, vad vi kan se, inte alls i programmet för grön och blå struktur, inte heller som en referens. I rapporten “Analys av infrastruktur för biologisk mångfald i Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle” framgår att de utpekade områdena inte bara är lämpliga för kompensationsåtgärder, utan även att det är av mycket stor vikt att de mest betydelsefulla områdena inte exploateras, för att bevara landskapets förmåga att hålla biologisk mångfald kopplade till de olika biotoperna. Rapporten pekar också på vikten av att dessa områden ges en för ekosystemet rätt skötsel så att de biotopkvalitéer som främjar biologisk mångfald finns och fortsätter att finnas.

Denna information tycker vi hör hemma i programmet för grön och blå struktur. Som vi förstår av Bilaga 2, påverkar kartläggningen i rapporten poängsättningen av grönområdena genom att det ger poäng till området om det pekats ut i denna analys av för biologisk mångfald. Det är bra att det finns en koppling, men utan att veta vad som står i “Analys av infrastruktur för biologisk mångfald i Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle” blir informationen inte fullständig för läsaren.

Det hade varit lämpligt att inkludera en länk till rapporten i programmet, eller ha rapporten som en bilaga. Att ha med rapporten skulle ge en mer komplett bild av Mariestads kommuns situation vad gäller den biologiska mångfalden. Det borde i programmet finnas ett resonemang om hur vi hanterar rapportens slutsats att vissa områden i Mariestads kommun överhuvudtaget inte bör exploateras, utifrån aspekten påverkan på biologisk mångfald på landskapsnivå. Den enda koppling som finns idag, är alltså att det ger poäng i poängsättningen av grönområdena. 

I denna poängsättningen finns dessutom viss otydlighet; I “Analys av infrastruktur för biologisk mångfald i Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle” är skalan för områdenas värde en färgskala från grön till röd. I programmet är skalan istället “Ej utpekat/Viss betydelse/Hög betydelse”. Det framgår inte av programmet vilka färger i rapporten som motsvarar “Hög betydelse” och “Viss betydelse”. Vi anser därför att:

  • rapporten “Analys av infrastruktur för biologisk mångfald i Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle” ska finnas med som en bilaga till programmet för grön och blå struktur, programmet ska innehålla ett resonemang om dess slutsatser, samt att kopplingen mellan rapportens värdering av områdena och programmets poängsättning av grönområden förtydligas. 

I programmet står att mindre kvartersparker och liknande är inte medtagna i kartläggningen av grönområden. Det finns ingen motivering till detta och ingen beskrivning av vad den avgränsningen kan ge för effekt. Kommer dessa områden t ex inte tas hänsyn till på samma sätt vid planläggning? Vi anser därför att:

  • det ska framgå varför mindre kvartersparker inte är med i programmet, och vilken effekt det kan ge för dessa parkers bevarande vid samhällsbyggandet

Vad gäller karteringen av kommunens grönområden ger den en samlad bild av dessa områdes egenskaper och värden, vilket är praktiskt. Men det står ingenstans hur den här informationen ska användas. Ska de ljusgröna områdena exploateras i första hand och de mörkgröna områdena i sista hand? Här önskar vi ett mer utförligt resonemang. Vi anser därför att:

  • det ska framgå tydligare i programmet hur grönområdenas värden (nyans av grönt) påverkar i vilken mån de ska bevaras

I programmet har inget “blåområde” värderats, och vi önskar ett resonemang runt detta. Även om det kanske inte är vanligt att man exploaterar i ett blåområde, kan exploatering intill ett sådant påverka blåområdets värde. Vi anser därför att:

  • det ska framgå i programmet varför endast grönområdena har värderats

Britta Wänström

För Vänsterpartiet i Mariestad

 

Kopiera länk