Motioner och interpellationer

Motion om att ersättare ska få lägga protokollsanteckningar i nämnder och styrelser

Vi i Vänsterpartiet anser att det är viktigt att varje parti kan nå ut till sina väljare med det arbete som läggs ner för att driva partiets frågor i styrelser och nämnder. Representeras partiet enbart av en ersättare finns det idag inga möjligheter att som de ordinarie ledamöterna i kommunens protokoll visa sin åsikt genom röstning och reservationer.

Den enda möjlighet som finns för en ersättare att visa att han eller hon arbetat för att hävda sitt partis åsikt är att skriva en protokollsanteckning i ärendet. Det som småpartierna säger i styrelser och nämnder når inte väljarna, eftersom varken media eller allmänheten kan utläsa av protokollen hur de tagit ställning. Vi anser att det är en demokratisk rättighet att väljarna får veta hur deras förtroendevalda arbetar för deras sak. Speciellt nu när nämnderna har stängt för allmänheten.

Det står även i SKRs förslag till reglemente för styrelser och nämnder, paragraf 35 att ersättare som inte tjänstgör har rätt att delta i överläggningarna och få sin mening antecknad till protokollet.

 

Vi yrkar därför  på följande förslag till beslut:

  • Att reglementet för samtliga styrelser och nämnder i Mariestads kommun ändras och utformas så att icke tjänstgörande ersättare tillåts anteckna sin mening till protokollet i form av en protokollsanteckning.

 

 

Lisa Wallenstein, Vänsterpartiet

 

Kopiera länk