Motioner och interpellationer

Motion om ungdoms-fullmäktige

Vänsterpartiet föreslår att Mariestads kommun inrättar ett ungdomsfullmäktige. Det kan vara ett sätt att ge unga människor möjlighet att påverka sin vardag samtidigt som det förhoppningsvis skapar intresse för politik. Det kan också bli en grogrund för framtida engagemang och en inblick i hur vårt demokratiska system fungerar. På så sätt förs kunskap om ett viktigt demokratiskt fundament vidare.

Genom att ha täta kontakter med ledamöter i kommunfullmäktige och genom möjlighet att vara remissinstans i vissa frågor, kan ett ungdomsfullmäktige ges verkligt inflytande. Det bör också finnas en möjlighet för ungdomsfullmäktige att lämna förslag till kommunfullmäktige.

Sedan år 2020 är Barnkonventionen lag i Sverige. Det innebär att barn har rätt att säga sin mening och att deras åsikter ska respekteras och beaktas inför beslut. Det är fullmäktige i Mariestad som har det yttersta ansvaret för att den politiska organisationen lever upp till det som står i Barnkonventionen.

Ungdomsfullmäktige kan bestå av barn/ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern. Val bör ske årligen och organiseras inom skolverksamheten. Man bör i första hand representera en skola/fritidsgård/ett område, inte politiska partier.

Det finns flera kommuner idag som har fungerande ungdomsfullmäktige vilket gör att det finns goda erfarenheter och råd att använda vid en uppstart.

Mot bakgrund av detta yrkar jag att

 

  • Mariestads kommun inrättar ett ungdomsfullmäktige så som det beskrivs i motionen.

Mariestad  februari  2023

/Marie Engström Rosengren/

Vänsterpartiet

Kopiera länk